Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącejCzytaj więcej

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wracają na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, do tej pory mniej znane owoce oraz warzywa. Mówiąc o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć również o napojach takich jak kefir, kombucza czy rozmaitego rodzaju zakwasyCzytaj więcej

Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez kubka ciepłej, aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy mocnej kawie relaksujemy się też ze znajomymi, podjadając ciastka na mieście i plotkując o współpracownikach czy dyskutując o najświeższych wydarzeniach na świecie. Napój ten jestCzytaj więcej

Od szybkiego rozwoju przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się w zeszłym stuleciu, produkty jedzone przez nas codziennie zaczęto coraz częściej wypełniać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Jednak razem z rosnącą świadomością nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to wywoływać skutki dla ich zdrowia, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oniCzytaj więcej

Specyficzny smak kapusty kwaszonej jest znaczącą cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem wielu potraw i statystyczny Polak dość często widzi ją na stole. I popieramy to, bo kiszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność. Kapusta kwaszoną – dlaczego warto jeść? Kapusta kiszona, albo kwaszona, bowiem te przymiotniki stosuje się naCzytaj więcej

Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najstarszych na rynku. Zostały opracowane w Szwajcarii już w 1976 r. i od tego czasu stopniowo zdobywały kolejnych miłośników. Współcześnie jest to marka rozpoznawalna na całym świecie, a ekspresy z tym systemem produkuje wiele uznanych firm. Czy są w sprzedaży kapsułki kompatybilne zCzytaj więcej

Marek wytwarzających kawę są setki, jakkolwiek Lavazza ciągle plasuje się w czołówce tych najpopularniejszych. Niewiele osób wie, że historia marki Lavazza miała swój początek w końcu XIX stulecia w Turynie. Wówczas Luigi Lavazza za ekwiwalent około 20 dolarów nabył niewielki sklep, gdzie prażono ziarna kawy oraz produkowano ich niepowtarzalne kompozycje.Czytaj więcej

Z kwaszonek korzysta się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże raz za razem wymienia się także ogromne właściwości prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością.Czytaj więcej