Jeśli chcesz zamówić sok z kiszonych buraków, skieruj się na ten adres.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wracają na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, do tej pory mniej znane owoce oraz warzywa. Mówiąc o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć również o napojach takich jak kefir, kombucza czy rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pomagają prosto i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała składniki niezastąpione dla jego poprawnego funkcjonowania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie witaminy w nich odnajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający multum substancji oddziałujących dobroczynnie na nasze zdrowie. Najważniejszym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków czy pozostałych kwaszonek to także skarbnica witamin. Godna uwagi jest przede wszystkim duża zawartość witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Z jakiego powodu należy spożywać sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Co więcej liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają poradzić sobie z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo refluks czy wrzody dwunastnicy. Stanowią one także ochronę podczas terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]