Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona

Potrzebujesz kapusty kiszonej? Skieruj się na tę stronę.

Specyficzny smak kapusty kwaszonej jest znaczącą cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem wielu potraw i statystyczny Polak dość często widzi ją na stole. I popieramy to, bo kiszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność.

Kapusta kwaszoną – dlaczego warto jeść?

Kapusta kiszona, albo kwaszona, bowiem te przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które wynaleziono w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne składowanie strawy. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobniutko posiekane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi czas. W dawnych czasach jedzenie kiszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie konieczne minerały czy witaminy, których pozyskanie w zimowe miesiące było o wiele bardziej skomplikowane niż dzisiaj. A wypada podkreślić, że kapusta kwaszona ma wiele substancji ważnych dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się także inne kluczowe dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B12, B5, B2). Dodatkowo, kwaszona kapusta to źródło m.in. fosforu, probiotyków czy żelaza. Równocześnie to pożywienie niskokaloryczne, zatem zaleca się jego konsumpcję osobom pragnącym schudnąć.

Kapuśniak, kwaśnica, bigos – nie zaistniałyby bez kiszonej kapusty

Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się jako najważniejszy składnik potraw, jak i w dodatkach do nich. Na surowo przeważnie spożywa się ją w formie surówki z posiekaną cebulą lub marchwią, która współgra z daniami z ryb czy kartofli, a czasem na słodko – oprószoną odrobina cukru. To także produkt, który bardzo dobrze harmonizuje z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, więc używa się jej w nadzieniu do łazanek, krokiecików i pierogów. Oczywiście, bez kiszonej kapusty nie istniałyby tradycyjne polskie dania jak bigos, kapuśniak albo góralska kwaśnica.

Praktycznie każdy kucharz ma własny sposób na kwaszoną kapustę, lecz obecnie nieczęsto kisi się ją w mieszkaniu, bo nie ma już konieczności magazynowania artykułów spożywczych na czas zimy. Kiszoną kapustę w małych oraz dużych opakowaniach bez problemu dostać można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kiszoną.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]