Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Jeśli chcesz zamówić kiszony sok z buraka, koniecznie sprawdź https://tinyurl.com/yzlpyeb8.

Z kwaszonek korzysta się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże raz za razem wymienia się także ogromne właściwości prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego należy go regularnie pić

Prawdopodobnie każdy z nas będąc dzieckiem spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same kisiły kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty często podawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, objaśniając, że sok jest nadzwyczaj zdrowy, chociaż bardzo kwaskowaty. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to istna bomba witaminowa! Zawiera on duże ilości witaminy PP, C, A oraz E, jak również rozmaite minerały, jak np. potas, żelazo oraz miedź. Wielu ludzi miewa trudności z przystosowaniem się do kwaśnego posmaku tego soku, ale powinnyśmy wypijać go systematycznie, ponieważ działa on bakterio- i grzybobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, wypłukuje toksyny z organizmu oraz wspomaga trawienie, a to sprawia, że może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej rekomenduje się także osobom, chorym na anemię z uwagi na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego soku nie należy nadużywać – wystarczy wypijać nie więcej niż 1 szklankę soku dziennie.

Gdzie nabyć sok z kiszonego buraka i innych warzyw?

Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od wieków do gotowania i który spożywamy także jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się masę witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten podnosi ogólną odporność: zapobiega obstrukcjom, redukuje poziom cholesterolu we krwi, a jednocześnie wyostrza koncentrację. Pomimo że buraki cechują się dużą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić cukrzycy. Nie poleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby cierpiące na schorzenia nerek bądź reumatyzm, jak również paniom karmiącym piersią i w ciąży.

Jeżeli nie masz możliwości, żeby przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz nabyć je w ulubionym markecie bądź założyć na nie zamówienie online na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, że tego typu soki trzeba magazynować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]