Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat

Więcej o domowych przetworach z warzyw na artmankiszonki.pl.

Kiszone warzywa są tak głęboko związane z polską kuchnią, że uważamy, iż jest to wyłącznie słowiański specjał, rzadko przyrządzany w innych częściach świata. Lecz kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko na terenie Europy, ale też w Azji oraz w obu Amerykach.

Kiszonki słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych

Badacze historii uznali, że proces konserwowania żywności poprzez ich przechowywanie w soli, w occie albo w solance, stosowany jest przez ludzkość od przeszło 4 tysiącleci. Proces ten przypuszczalnie nie została odkryta w Europie, a na terytorium dawnej Mezopotamii. Pożywienie poddane fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niska kwasowość roztworu, w którym jest ono zanurzone, hamuje namnażanie się bakterii powodujących gnicie. Parę wieków temu była to perfekcyjna metoda, żeby zwiększyć okres zdatności do spożycia mięsa, ryb oraz warzyw nawet o kilka miesięcy. Stąd też wynikł obyczaj szykowania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kwaszonki od zarania swojego istnienia znane są z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Wyróżniają się one m.in. ogromną zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały w magazynie kiszone warzywa, sporadycznie chorowali na cyngę. Ciekawostką jest, że po polsku kwaszone przetwory z warzyw nazywa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z ziemniaków bądź kukurydzy.

Smak kwaszonek warzywnych różni się w rozmaitych krajach świata

Najczęściej spotykanym warzywem kiszonym jest ogórek, rozpoznawany zasadniczo w większości zakątków świata, także w Stanach zjednoczonych oraz w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest bardzo popularna. Jednakże pickle są tam prawdopodobnie nadzwyczaj lubianym składnikiem sandwiczy, burgerów i hot-dogów. W naszym kraju prócz ogórka, równie popularne są kwaszone buraczki i kapusta, których używa się do przyrządzania zup oraz surówek. Lecz to nie jedyne warzywa, które można kisić. W pozostałych regionach świata kisi się m.in. kalafiory, fasolkę szparagową, jak również owoce (przykładowo jabłka).

Ocet i Solanka zmieniają smak oraz teksturę warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Kiszonki nie tylko z warzyw, z czasem lat stały się podstawą lub istotnym dodatkiem do tysięcy przepisów lokalnych. Warto pamiętać, iż smak kiszonek może być inny w poszczególnych krajach świata, bo jest on zależny od dodatków do zalewy, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. Wskutek tego ogórek kiszony według tradycyjnego polskiego przepisu, nie będzie smakował tak jak ten wyprodukowany np. w Indiach.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]