Ogórki kiszone w folii zamówisz na https://bit.ly/3b8EMuS.
W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej lub jako surówka do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni spożywamy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, gdyż kiszonki są zarówno zdrowe, jak i smakowite.
Kwaszone ogórki – kup gotowe albo zakiś je sam
Kiszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest stosunkowo łatwe. Używa się do tego dużych glinianych garnków albo drewnianych beczułek, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się wodą z solą. Później pozostawia się je na przynajmniej czternaście dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Miłośnicy mniej kwaśnych kiszonek mogą skonsumować ogórki już po paru dobach – ogórki tego rodzaju określamy „małosolnymi”. W podstawowym recepturze do zalewy wraz z ogórkami wrzuca się ząbki czosnku i koper, jednakże walory smakowe kiszonych ogórków można podkręcić również różnymi dodatkami, m.in. liśćmi czarnej porzeczki, ziarnami pieprzu lub cząstkami marchwi. Oczywiście nie wszyscy mają czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, żeby osobiście przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy posiada także spiżarnię albo piwnicę, w której może przetrzymywać przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż należy zrezygnować z ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy nabyć je w sklepie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, a więc w kubełkach czy też w workach z folii, które bez problemu da się schować w lodówce.
Dlaczego powinno się jeść ogórki kiszone?
Od setek lat powszechnie wiadomo, iż sfermentowane warzywa korzystnie oddziałują na nasz układ pokarmowy. I tak jest w rzeczywistości, ponieważ wraz z kiszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które redukują pH jelit i pozytywnie wpływają na ich florę, poprawiając w konsekwencji procesy trawienne. Jednak na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają zaledwie 12 kilokalorii na 100 g), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę K1, C i D, witaminy z grupy B, a także mnóstwo składników odżywczych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, cynk i potas. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeżeli lubimy kwaskowate smaki, nie warto wylewać jej po spożyciu warzyw, tylko dodać ją do zupy ogórkowej lub wypić, bowiem w trakcie kiszenia składniki odżywcze przenikają częściowo do soku. Warto jednakże zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak duża ilość soli.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]