Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Jeśli szukasz barszczu czerwonego z butelki, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to potrawa wyłącznie na święta, którą spożywamy najczęściej podczas Wigilii czy też hucznych rodzinnych zabaw. W domostwach, w których obyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony często pojawia się na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do wielu dań.

Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, lecz również pyszna przekąska

Zdawałoby się, że barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest bardzo pożywną potrawą. Lecz właśnie jego kwaskowy, a przy tym lekko słodki aromat powoduje, iż doskonale współdziała on z innymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy wolą w nim jajko na twardo, kartofle oraz kiełbasę, inni wrzucają do niego pierogi z mięsem, grzybami bądź kapustą. Barszcz czerwony to doskonałe danie obiadowe, lecz też apetyczna przekąska albo ciepła kolacja – gorący kubek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak chrupiącego krokieta z grzybami lub drożdżówki z kapuścianym farszem.

Trzeba podkreślić, iż barszcz czerwony, jeśli nie został zabielony śmietaną, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, ponieważ dostarcza organizmowi mangan, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, jak również sporo żelaza, dlatego zaleca się go osobom chorującym na anemię. Natomiast ze względu na to, iż podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem z reguły spożywa się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma lepszy smak

Nie ma jednej receptury na barszcz czerwony – każdy w kuchni wykorzystuje swoje ulubione dodatki i w inny sposób doprawia tę zupę. Niektórzy lubią barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu, pozostali dodają do niego odrobinę cukru, aby zaakcentować naturalny słodki smak buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, gdy przyrządza się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej niezbędnych witamin i minerałów. Zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przygotowywać osobiście, jednak proces fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa w okolicach tygodnia. Jeśli jednak nieoczekiwanie najdzie cię ochota na to danie, w żadnym razie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź przez internet.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]